Helpt bij verminderen van angst en stress
Bezig zijn met activiteiten die succes en zelfvertrouwen geven en focus vragen maken dat jouw hond minder bezig is met gevoelens die angst en stress oproepen waardoor jouw hond meer optimistisch in het leven gaat staan. Drempels overwinnen geeft euforie!
Voorkomt verveling
Kluiven, likken, snuffelen en versnipperen zijn de meest voorkomende gedragingen van honden die stress of verveling ervaren. Het kalmeert onrustgevoelens en geeft een activiteit om mee bezig te zijn. Door alternatieven te bieden wordt ongewenst gedrag voorkomen.
Geeft lichaamsbeweging
Honden met pijnlijke aandoeningen of fysieke beperkingen kun je met spellen en puzzels toch de dagelijks nodige beweging geven. Ook jonge pups waarvan de groeischijven nog niet helemaal ontwikkeld zijn kunnen op deze manier gecontroleerd bewegen.
Kalmeert
Hoewel honden veel beweging nodig hebben kunnen sommige soorten een negatief effect hebben op gedrag. Mentale stimulatie kan dan helpen om het adrenalinegehalte weer in evenwicht te brengen.
Etenstijd
Maaltijden op een avontuurlijke, leuke, uitdagende en interactieve wijze aanbieden is een geweldige manier om de aangeboren instincten en voorkeuren van jouw hond te bevredigen. Elke maaltijd is een gelegenheid voor verrijking. Voedselpuzzels en speltraining zijn een geweldige manier om het eten van uw hond te vertragen en mentale stimulatie te geven. Dump de voerbak!
Veiligheid
Wanneer jij eigen puzzels en speelgoed maakt of speelgoed uit de winkel gebruikt, zorg er dan voor dat ze veilig zijn voor jouw hond en houd altijd toezicht op het gebruik ervan. Geen enkel hondenspeelgoed is echt onverwoestbaar. Houd toezicht tijdens activiteiten en gooi beschadigde onderdelen weg.
Gebruik je rechtopstaande wc-rollen in een spel geeft die NOOIT aan honden met een platte snuit of uitpuilende ogen. Die kunnen worden beschadigd waardoor medische problemen ontstaan.
Je wilt ook niet dat je hond op een stuk speelgoed of doe-het-zelf-puzzel kauwt en inslikt dat niet bedoeld is om te worden opgegeten! Houd bij het kiezen van speelgoed en activiteiten rekening met hun 'kauwvermogen'. Als jouw hond een 'sloper' is, kies dan speelgoed dat speciaal voor kauwers is gemaakt (zoals de KONG Extreme). Bij 'knabbelhonden' is toezicht nodig op elk gebruik van speelgoed met stukjes die kunnen worden afgeknabbeld en ingeslikt.
Als jouw hond in huis spullen pakt die niet bedoeld zijn om mee te spelen geef dan ook geen speelgoed die hierop lijkt om fouten te voorkomen. Ook speelgoed met 'piepjes' raad ik af. Dit veroorzaakt hyperactiviteit en verlaging van de bijtrem.
Wil je meer lezen over hondenwelzijn?
autonomie voorkomt stress