Dit betekent dat de darmen en het brein constant en wederzijds met elkaar 'praten'. Dit gebeurt onbewust. Signalen worden zowel vanuit de darm “naar boven” gestuurd, alsook andersom.
Immuunsysteem
70% van het immuunsysteem zit in de darmen. Als het microbioom is aangetast, betekent dit dat ook 70% van zijn immuunsysteem is aangetast. Darmbacteriën overtreffen lichaamscellen met 10 tegen 1. Dat de goede bacteriën de slechte overheersen is van wezenlijk belang.
Idealiter zou de darmbalans ongeveer 85% goede bacteriën tegenover 15% slechte bacteriën moeten zijn. Deze 15% is nodig om verschillende ziekteverwekkers en virussen aan te pakken en zo meer weerstand opbouwt en het immuunsysteem versterkt.
Wandelen
Jouw hond uitlaten is meer dan alleen sanitair! Beweging brengt de darmen op gang en is dagelijks hard nodig om het natuurlijk instinct van jouw hond te bevredigen (natuurlijke jagers met lange afstanden lopen/rennen). Ook Informatie verzamelen (snuffelen) en geven (markeren) zijn een belangrijk onderdeel van natuurlijk gedrag.
Moeder natuur zit vol goede bacteriën. Neem veel tijd buiten en laat alle goede bacteriën op jouw hond inwerken!
Mentale stimulatie
Een gezond microbioom heeft invloed op het humeur van jouw hond maar is andersom ook waar. Stemmingen en gevoelens hebben effect op de darmen. Zorg ervoor dat naast veel beweging jouw hond ook goede stimulatie krijgt om te voorkomen dat hij gestrest, verveeld, angstig of depressief wordt. Speltraining kan hier een grote bijdrage leveren door het aanleren van nieuwe taken, plezier, interactie met jou en het uiten van natuurlijk gedrag.
Gezonde darmen kunnen gemakkelijk over het hoofd worden gezien, maar zijn veel meer dan alleen een afvalbak!