Handle with

Communicatie Acceptatie Respect Educatie


Blog Layout

Microbioom bij honden bepaalt gezonde spijsvertering

'Uit het oog, uit het hart' mag nooit van toepassing zijn op het microbioom van jouw hond. Dat je dit niet kunt zien wil niet zeggen dat het niet belangrijk is. In feite is het 1 van de belangrijkste systemen aan de binnenkant. Het verteert niet alleen voedsel maar speelt ook een grote rol in de algehele gezondheid. Het kan gewicht, immuunsysteem, geheugen en zelfs het humeur van jouw hond beïnvloeden.


Wat is het microbioom?

Dit ecosysteem bevat miljarden verschillende micro-organismen met goede maar ook slechte bacteriën die voor elk lichaam uniek is.


Het microbioom speelt een hele belangrijke rol in het welzijn en de gezondheid. Onderzoek heeft uitvoerig aangetoond dat het voeden en ondersteunen van het microbioom leidt tot een gezonde spijsvertering.

De darmflora herstellen doet veel goeds voor het lichaam. Ze zorgt onder meer voor een goede stoelgang (afvloeien gifstoffen) en een goed functionerend immuunsysteem. Door voeding te gebruiken om het microbioom in evenwicht te brengen, kunt u de overgang van een acute of chronische maag-darmziekte naar een gezonde darmflora reguleren.


Het microbioom is net zo uniek als een vingerafdruk


Moleculair onderzoek laat zien dat er zelden minder dan 1.500 verschillende soorten bacteriën aanwezig zijn. Sommige soorten 'wonen' er tijdelijk terwijl andere de darmwand permanent koloniseren. Ondanks deze grote variatie is de microbiota normaal gesproken in balans. Elk microbioom heeft een zogenaamde 'kern'. Dit zijn bacteriën die in altijd aanwezig zijn. Dit is minder dan 20% van het totaal wat betekent dat 80% per individu variabel is.


Uit balans

Het microbioom kan door verschillende oorzaken uit balans raken.  Het gebruik van medicijnen zoals antibiotica is een bekend voorbeeld, maar ook voeding en leeftijd zijn belangrijke factoren. 


Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er een directe relatie bestaat tussen de conditie van de darmen en de hersenen. Vooral ook door toegenomen begrip voor wat we de “hersen-darm as” noemen.

Microbioom heeft invloed op algehele gezondheid

Dit betekent dat de darmen en het brein constant en wederzijds met elkaar 'praten'. Dit gebeurt onbewust. Signalen worden zowel vanuit de darm “naar boven” gestuurd, alsook andersom. 


Immuunsysteem

70% van het immuunsysteem zit in de darmen. Als het microbioom is aangetast, betekent dit dat ook 70% van zijn immuunsysteem is aangetast. Darmbacteriën overtreffen lichaamscellen met 10 tegen 1. Dat de goede bacteriën de slechte overheersen is van wezenlijk belang.


Idealiter zou de darmbalans ongeveer 85% goede bacteriën tegenover 15% slechte bacteriën moeten zijn.  Deze 15% is nodig om verschillende ziekteverwekkers en virussen aan te pakken en zo meer weerstand opbouwt en het immuunsysteem versterkt.


Wandelen

Jouw hond uitlaten is meer dan alleen sanitair! Beweging brengt de darmen op gang en is dagelijks hard nodig om het natuurlijk instinct van jouw hond te bevredigen (natuurlijke jagers met lange afstanden lopen/rennen). Ook Informatie verzamelen (snuffelen) en geven (markeren) zijn een belangrijk onderdeel van natuurlijk gedrag.

Moeder natuur zit vol goede bacteriën. Neem veel tijd buiten en laat alle goede bacteriën op jouw hond inwerken!


Mentale stimulatie

Een gezond microbioom heeft invloed op het humeur van jouw hond maar is andersom ook waar. Stemmingen en gevoelens hebben effect op de darmen. Zorg ervoor dat naast veel beweging jouw hond ook goede stimulatie krijgt om te voorkomen dat hij gestrest, verveeld, angstig of depressief wordt. Speltraining kan hier een grote bijdrage leveren door het aanleren van nieuwe taken, plezier, interactie met jou en het uiten van natuurlijk gedrag.


Gezonde darmen kunnen gemakkelijk over het hoofd worden gezien, maar zijn veel meer dan alleen een afvalbak!

Furry Tales

1 februari 2024
Ben jij ooit teleurgesteld geweest in het gedrag van jouw hond tijdens hondentraining?
honden die niet willen eten zijn voor veel mensen een bron van zorg
6 januari 2024
Een hond die niet wil eten kan voor elke huisdierverzorger een verontrustende situatie zijn, maar het is essentieel om je te verdiepen in de mogelijke redenen achter dit gedrag voordat je overhaaste conclusies trekt.
Meer interessante artikelen
Share by: