sociaal - tolerant - selectief - agressief
In onze samenleving hebben we nogal wat problemen met hond-hond relaties. Het lijkt wel alsof we verwachten dat volwassen honden zich voor altijd als puppy's zullen gedragen en dat ze allemaal dol zijn op elkaar. Maar laten we eerlijk zijn, dat is gewoon niet realistisch. We zijn snel geneigd om normaal, typisch hondengedrag te bestempelen als "slecht" wanneer een hond durft te grommen of zijn tanden laat zien. Aan de andere kant denken we dat honden die wild over andere honden heen springen lief en vriendelijk gedrag vertonen.
De waarheid is dat de tolerantieniveaus van honden variabel zijn en zullen veranderen met zowel leeftijd als ervaringen (goed of slecht).
Honden worden geboren met een genetisch potentieel dat invloed heeft op welke gedragskenmerken ze vertonen
De meeste honden hebben een genetische aanleg om op bepaalde manieren met andere honden om te gaan. Dus, zelfs als een hond goed gesocialiseerd is, betekent dit niet automatisch dat hij altijd sociaal vaardig en vriendelijk zal zijn ten opzichte van andere honden.
Dus, laten we eens kijken naar wat we als "normaal" gedrag tussen honden kunnen beschouwen. Je kunt het vergelijken met een kansspel, waarbij elke interactie tussen honden verschillende uitkomsten kan hebben.
Natuurlijk sociaal gedrag van honden verandert bij veroudering
Hond sociaal
De meeste puppy's beginnen hun hondenleven hier. Ze genieten meestal van het gezelschap van andere honden en zoeken hen op. Ze tolereren zelfs onbeschoft gedrag van andere honden, zoals omver duwen of blaffen in hun snoet. Naarmate honden volwassen worden, zullen de meesten echter weggaan bij dit gedrag. Het is vrij zeldzaam om volwassen honden te vinden die echt sociaal zijn met elke andere hond. Helaas zien wij graag dat alle honden deze eigenschap hebben, ook al is het eigenlijk een uitzondering bij de meeste volwassen honden.
Hond tolerant
Naast de sociale honden is er een grote groep die hond-tolerant zijn. Veel puppy's die later selectief of agressief ten opzichte van andere honden worden, beginnen hier hun sociale avontuur voordat ze volwassen worden en opschuiven. Dit is een veel voorkomende plek waar volwassen honden belanden na hun jeugd. Honden die tolerant zijn ten opzichte van andere honden kunnen over het algemeen goed met de meeste soortgenoten overweg, hebben doorgaans een rustig karakter en goede communicatieve vaardigheden. Ook aan de lijn gedragen deze honden zich prima rond andere honden. Ze hebben meestal normaal toezicht en beperkte sturing van hun menselijke verzorgers nodig.
Hond selectief
Net zo gewoon als er tolerante volwassen honden zijn, is er ook een zeer grote groep hond-selectieve honden. Hoewel dit een zeldzame en zorgwekkende eigenschap is bij goed gesocialiseerde puppy's die geen negatieve ervaringen hebben gehad met andere honden, is het eigenlijk vrij normaal voor volwassen honden.